Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (2)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Zelena P$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 3
Представлено документи з 1 до 3
1.

Zelena P. P. 
Effect of essential oils of Aniba rosaeodora, Laurus nobilis, Syzygium aromaticum, Mentha piperita and Lavandula angustifolia on growth of micromycetes [Електронний ресурс] / P. P. Zelena, Yu. M. Yumyna, I. V. Dombrovska, I. M. Malynovska, V. V. Shepelevych, L. M. Grytsenko, N. V. Yavorska, V. K. Pozur, L. M. Skivka // Мікробіологія і біотехнологія. - 2014. - № 1. - С. 27-34. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2014_1_5
Досліджено вплив ефірних олій (ЕО) трояндового дерева Aniba rosaeodora Ducke, лавра Laurus nobilis L, гвоздики Syzygium aromaticum (L.) Merr. and L. M. Perry, м'яти Mentha piperita L. та лаванди Lavandula angustifolia Mill. на ріст міцелію та проростання спор Alternaria alternata (Fr.) Kiessl, Aspergillus ochraceus G. Wilh. and Penicillium chrysogenum Thom. Гриби виділені з інфікованого насіння моркви, зіпсованої плодоовочевої продукції (томати), закладеної на зберігання, та колосся пшениці. У дослідженнях застосовували метод серійних розведень у щільному поживному середовищі та модифікований метод паперових дисків. ЕО трояндового дерева, лавра та гвоздики справляли сильний дозозалежний гальмівний вплив на ріст міцелію тестованих грибів. Міцелій грибів був більш чутливим до фунгістатичної дії ЕО, ніж їх спори. ЕО трояндового дерева у концентрації 1,5 мкг/мл спричиняла довготривале повне інгібування росту міцелію та проростання спор усіх тестованих грибів. Одержані результати свідчать на користь можливості застосування ЕО Aniba rosaeodora, а також ЕО Laurus nobilis та Syzygium aromaticum як природного засобу захисту продуктів харчування від зараження цвільовими грибами.
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.032 Mb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
2.

Kharina A. V. 
Detection of proteus mirabilis and enterobacter cloacae in tomatto and pepper fruits and isolation of their bacteriophages [Електронний ресурс] / A. V. Kharina, S. A. Zaika, Y. M. Yumyna, P. P. Zelena, N.O. Kornienko, Y.A. Kosenko, V.P. Polischuk. // Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування України. - 2015. - № 4. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nd_2015_4_10
Попередній перегляд:   Завантажити - 541.783 Kb    Зміст випуску     Цитування
3.

Shustyk D. A. 
Grain-residing endophytic bacterium Paenibacillus polymyxa P 6.3 possesses growth-promoting activity and protect wheat grain from pathogenic effect of Pseudomonas syringae [Електронний ресурс] / D. A. Shustyk, J. M. Yumyna, P. P. Zelena, J. V. Faidiuk // Biotechnologia Acta. - 2022. - Vol. 15, № 4. - С. 34-36. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2022_15_4_11
Aim - to examine the effect of endophytic bacteria Paenibacillus polymyxa P 6.3, which was isolated from grains of winter wheat variety Podolyanka, on the germination of wheat grains after the exposure Pseudomonas syringae. Growth-promoting and biocontrol activity of P. polymyxa P 6.3 were examined using roll method. Standardized wheat grains were soaked in a suspension of 24 h culture of P. polymyxa P 6.3 for 12 h, control grains were soaked in sterile distilled H2O. After soaking, both pre-treated and control grains (of 25 pcs) were put into rolls. In three days, half of both pre-treated and control grains were exposed to phytopathogen P. sуringae, and germination was continued. The lengths of coleoptile and main root were measured on the 7<^>th day of the experiment. Results were expressed as <$EM~symbol С~m>. Differences were considered significant at <$EP~symbol Г~0,05>. Treatment wheat grains with P. polymyxa P 6.3 resulted in increased growth of coleoptile and main root in all three varieties. Most prominent effect was registered in Favorytka variety. After the exposure to phytopathogenic pseudomonads, slowing down of the growth of coleoptile and main root occurred in all wheat varieties. Highest susceptibility to P. syringae pathogenic effect was registered in Holikovska variety. Pretreatment of wheat grains with endophytic bacteria abrogated growth-inhibiting effects of P. syringae. Conclusion: endophytic bacteria P. polymyxa P 6.3 exerts a growth-stimulating effect on wheat germination and a protective effect against P. syringae. The plant growth promoting potential and antagonistic activity make strain P 6.3 a promising biocontrol agent and growth stimulator as a biofertilizer.
Попередній перегляд:   Завантажити - 107.071 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського